"אלוהים שמור אותי מחבריי. עם אויביי כבר אסתדר"
בשיעור הקודם למדנו איך לדעת. לדעת במה אנו עומדים להשקיע. כעת לאחר שביצעתם את התרגיל הראשון אתם נמצאים שני צעדים קדימה לפני רוב המשקיעים במניות.
נכון, לא דיברנו עדיין לעומק במה להתמקד בתחקיר ולמה לתת יותר דגש כדי להרוויח כמו המשקיעים הגדולים באמת, נעשה זאת בהמשך, אך אתם כבר נמצאים ברמת הבנה הרבה יותר טובה בחברות שלכם כדי להימנע מטעויות שיחסלו לכם את ההשקעות.
החלק הראשון היה קיצור דרך נחמד. הידע שיש לכם כעת הוא החבר שפעם היה אויב. אך חברים יכולים להיות ערמומיים. במיוחד כשפעם הם היו אויבים.
אתם מרגישים ביטחון בחברות שלכם בזכות הידע שצברתם. אך ידע זה אינו שלם. הוא הושג ממקורות חיצוניים ואינכם יודעים את האינטרסים שלו והאם הוא הובא במלואו. גם אם ביצעתם את השלבים המתקדמים בתחקיר עדיין הידע הגיע מצד ג' (לא מכם ולא מהחברה שלכם). את הידע חובה לקבל גם מהמקור. מהחברות.
ידע שאינו שלם לא יספיק כשתתחיל סערה ואנו נצטרך להחזיק בו בחוזקה. אנו חייבים ידע שנבטח בו, שהוא יזכיר לנו שספינת ההשקעות שלנו יציבה וחזקה.
ידע שאינו שלם לא יספיק כשנצטרך להחזיק בו בסערה. אנו חייבים ידע שנוכל לבטוח בו, שיזכיר לנו שספינת ההשקעות שלנו חזקה ויציבה
חשבו על כך: נכנסתם למניה ולאחר מספר שבועות מתחילות בה ירידות, גם 10% מטה מספיקים בכדי להעיר את יצר הפחדנות שלנו. אותו יצר יתחיל לשאול שאלות קשות ויפקפק בחברה אותה רכשנו. הוא מפחד וכל רצונו להיפטר ממנה. רק תחקיר חזק ויציב יוכל לגרש אותו. אל תתנו לו להיכנס בפתח הצר של מידע חסר או לא אמין.
אני יודע מה אתם חושבים עכשיו, "אבל איך אני אקרא ואבין דוחות כספיים?!?", "מה לי ולזה, אני לא רואה חשבון ולא למדתי את זה באוניברסיטה… "
יש לי שלושה דברים לענות על כך:
1. רואה חשבון כותב את הדוחות. אתם רק צריכים לקרוא אותם. כדי לקרוא ספר טוב אתם לא צריכים להיות סופרים מדהימים. אתם רק צריכים לדעת לקרוא. אני מניח שהמורה רחל בכיתה א' כבר סגרה את הפינה הזאת.
2. 80% מהעבודה הקשה באמת כבר עשיתם בדרך ידידותית. עצם זה שקראתם את הכתבות בזמנים החשובים נתן לכם ידע עצום לגבי החברה שלכם. רוב הכתבות שקראתם נכתבו על ידי משקיעים שעברו על הדוחות הכספיים, כך שכעת אתם לא נכנסים לתחום חשוך ולא מוכר. החדר מואר ומוכר. עליכם רק לפקוח את העיניים ולהסתכל הפעם על הפריטים בחדר בעצמכם – קודם ראיתם תמונות של החדר עכשיו ממש נכנסתם לתוכו.
3. אני כמובן אעזור לכם. בסוף שיעור זה אצרף סרטון וידאו בו אני עובר על דו"ח רבעוני של חברה, צפו בו 5 דקות ולאחר מכן הענק לא יראה לכם כל כך גדול. לאחר הצפייה בסרטון אתם תבינו שבשורה התחתונה זה לא סיפור כל כך גדול לקרוא דוח כלכלי.
אם עדיין יש לכם תלונות:
תפסיקו להיות בכיינים! מה חשבתם שאתם תעשו מאות אלפי שקלים בהשקעה במניות (והרבה יותר) בלי טיפונת "מאמץ"… אתם חושבים שלעבוד בגיל 65 באבטחה זה יותר קל, יותר פשוט?!
ע"פ חישובים כלכליים שפרסמו, סכום הפנסיה שרוב הציבור בישראל יקבל בעתיד (בהנחה שאתם באזור גיל ה-45 ומטה) יהיה 35 עד 40 אחוזים מהמשכר האחרון שלכם. נראה לכם שזה מספיק?!
אתם חייבים לפעול!
"אם תעשו דברים שאחרים לא עושים אתם תשיגו תוצאות שאחרים לא מקבלים. אם תעשו שיעורי בית שחברים שלכם לא מוכנים לעשות, כמה שנים מהיום אתם תחיו חיים שהם רק יכולים לחלום עליהם"
וורן באפט ציין מספר פעמים שהמחקר שלו לגבי מניות מורכב בעיקר מהדוחות השנתיים של החברות. אתם לא חושבים שגם לכם כדאי לעשות מחקר כזה?
בכל זאת האדם העשיר בעולם מהשקעות מספר שככה הוא בוחר מניות…
נפלתי עליכם חזק?
זה לא אני, זאת האמת.
בנוסף, אין לכם מושג כמה התוצאות מתוקות!
בואו נהפוך את התהליך לעוד יותר קל:
כדי להקל על עצמנו בשלב התחקיר אנו יכולים לקרוא בינתיים רק את הדוחות הרבעוניים של המניות שאנו שוקלים לקנות.
דוחות רבעוניים הם הרבה יותר קצרים מדוחות שנתיים. כ-6 עמודים בלי הרבה מלל לעומת עשרות ואף מאות עמודים של מלל וחיתוכי נתונים בדוחות השנתיים.
נכון, המידע שמופיע בהם לא נותן תמונה שלמה, מלאה ומקיפה אודות החברה שאתם שוקלים לרכוש, כפי שהדו"ח השנתי נותן, אך כבר יש לנו מושג לגבי החברה שלנו מהכתבות שהיו קלילות וממצות. כעת הדוחות הרבעוניים יספרו לנו את הסיפור של החברה בגוף ראשון.
אתם תראו שלכל חברה יש מבנה פשוט וקבוע של דו"ח רבעוני. כך שסביר שהדו"ח הראשון שתקראו יהיה פחות קל לקריאה אך השני יהיה מובן יותר והשלישי פשוט יחליק לכם בגרון.
אתם תגלו שהמלל בדוחות ממש מעניין וכיף לקריאה, בכל זאת המנכ"ל של החברה, אדם שמרוויח מיליונים ועשה דבר או שניים בחיים פונה אליכם ומספר מה הוא עשה הרבעון ומה הוא צופה קדימה. הוא פשוט נותן לכם דין וחשבון. זוהי עמדת כוח מדהימה ומחמיאה!
בשיטת היסוד בה אני משקיע מלבד המלל של הדו"ח יש נתונים כספיים מדויקים שאני מחפש. נתונים אלו עוזרים לי להתמקד ולשים את כל המניות שלי בתבנית פשוטה אחת שעושה לי סדר לגבי החברה: איפה היא הייתה, איפה היא עומדת והכי חשוב לאיפה היא הולכת…
כשיודעים מה מחפשים קריאת הדו"ח נהיית ממש פשוטה. אם קוראים את הדוחות הכספיים בעין לא מיומנת קל יהיה "לעבוד" עליכם ולשלוח אתכם להתמקד בעשרות נתונים שההנהלה רוצה ולא רוצה שתראו. נתונים שלא יספרו לכם את הסיפור המלא ופשוט יבלבלו אתכם. צריכים להיות ממוקדים.
טיפ זהב!
חפשו בדוחות הרבעוניים את: המכירות, הרווח למניה, ערך המניה בספרים ותזרים מזומנים מפעילות שותפת. אלו המספרים החשובים באמת בדו"ח הכספי של חברה.
אלו המספרים שיעזרו לנו בהמשך לחשב את מחיר הערך של החברה.
אתם זוכרים שהדרך לעשות כסף במניות הוא לרכוש חברה כשמחירה בשוק נמוך מערכה. בעזרת ארבעת מספרים אלו נחשב בהמשך את ערכה של החברה כיום.
**אין לראות במידע בעמוד זה ובאתר מידאס משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הנו דעת הכותב לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב מחזיק ו/או עלול להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.