משום מה הטעות הזאת חוזרת כל כך הרבה פעמים…
זאת לא אשמתכם, זה כנראה הטבע האנושי. אך אנו יכולים לשלוט בטבע שלנו. בעזרת הכרת החולשות שלנו נוכל לתכנת את עצמנו להימנע מטעויות מרכזיות שמחסלות את הסיכויים שלכם להצליח בהשקעה במניות. המשקיעים המקצוענים לא נופלים בטעויות האלה. הם מכירים אותן.
האם הסיפור הבא מוכר לכם?
רכשתם מניה של חברה כלשהי לאחר שקראתם עליה באינטרנט או ששמעתם מחבר. קניתם אותה ואז כמובן היא התחילה לרדת.
בהתחלה אחוז שניים, אמרתם לעצמכם זה בסדר, לא כל דבר שאני קונה צריך לעלות מיד. אחר כך ירדה 3-5 אחוזים. אתם קצת מתבאסים, בשקט, בפנים וחושבים באסה יכולתי לקנות אותה היום, כשבוע אחרי, עם הנחה של כמה מאות דולרים. אבל לא נורא אלו החיים.
כשהמניה כבר 10%-20% למטה קורה אחד משני הדברים: 1) אתם נשברים, מוכרים ובורחים. מספרים לעצמכם שזאת הייתה טעות לרכוש אותה כי החבר שהמליץ לא באמת מבין כלום והמטרה של עיתונים היא למכור מודעות ולא באמת יודעים משהו על מניות שעולות.
2) אתם לא נשברים ובורחים, אתם נשברים ושוכחים. זורקים את המניה לבוידעם ההשקעות שלכם. יחד עם עוד כמה מניות נשכחות. שישבו שם לבד, בשקט, בחושך, עד שיבינו מה הן עשו ויפצו אתכם בהתאם בעתיד.
במקרה השני, בעוד כמה חודשים תציצו לראות מה קורה עם אותה המניה.
– אם עלתה תגידו לעצמכם בלב כל הכבוד, איזה חכמים אנחנו, אנו משקיעים לתפארת – לטווח ארוך. למרות שתכלס לא תאמינו לאף מילה. תודו על מזלכם הטוב ותמכרו.
– אם ירדה עוד, כנראה שכבר תמכרו ותספרו לעצמכם שזה שהשארתם אותה לא באמת פגע בכם כי גם ככה הפסדתם את רוב הכסף בהתחלה (אתם כמובן יודעים שזה לא נכון אבל למי יש כוח להתמודד עם המציאות…)
עד כאן תיארתי סיפור לא הכי נחמד שכמעט כל משקיע חובב חווה בחייו יותר מפעם אחת. אך המקרה הזה אינו הבעיה עצמה. הוא הסימפטום של הבעיה, התוצאה שלה.
הבעיה האמתית היא שאתם משקיעים במניות ולא בחברות. כשאתם משקיעים במניות ולא בחברות אפשר לקנות מניה לאחר ששמעתם המלצה מחבר או טיפ בעיתון כלכלי כלשהו. זה כל מה שצריך. אך כשקונים חברה אתם תגידו לעצמכם "השתגעתי לגמרי?! אני קונה עכשיו חברה שלמה על סמך המלצה של חבר?!"
תארו לעצמכם שחבר כלשהו היה מספר לכם על הזדמנות מדהימה לרכוש את הפיצה השכונתית, זאת ליד הבית שלכם, בין שהיא בזכייניות בין שהיא "מותג" פרטי. הוא אומר לכם שהעסק פצצה, כל הזמן מלא שם, הפיצה טעימה, הבעלים לחוץ בכסף ורוצה להמשיך לעבוד שם (אתם לא נדרשים לשנות כלום בחייכם) ושכל חודש ישאר לכם 15K נקי אחרי הוצאות.
הייתם קונים?
אבל היי, חבר המליץ… למה הפעם אתם לא רצים לקנות מיד? למה הפעם ההמלצה היא רק נקודת הפתיחה… תכניסו את זה לראש: מניות הן חברות! לקנות את אפל וגוגל לא שונה מלרכוש אחוזי בעלות בפיצה השכונתית. אז למה חנות פיצה אתם בחיים לא תקנו על סמך המלצה של חבר ומניות כן?!
למה את הפיצה הייתם בודקים לעומק, מבקשים דוחות כספיים, מדברים עם ההנהלה, יושבים שם אחרי צהריים ורואים את תנועת הלקוחות, טועמים את המוצר ועוד ועוד.
דבר נוסף, את הפיצה השכונתית אתם מכירים די טוב כעסק ובכל זאת לא הייתם מעזים לרכוש אותה בלי לבדוק. איך חברה בבורסה שאתם מכירים הרבה פחות טוב אתם רוכשים כמעט בלי לבדוק!
זוהי הטעות הראשונה שמשקיעים חובבנים עושים ולכן המניות שלהם לא עולות: הם לא מכירים את החברות מאחורי המניות שלהם. הם לא עשו עליהן תחקיר מסודר. בהמשך כשמגיע משבר, או סתם קצת ירידות (גם קורה, בלי שום סיבה לפעמים) הם לא מבינים, נלחצים, חושבים שטעו ומוכרים.
זוהי הטעות הראשונה שמשקיעים חובבנים עושים ולכן המניות שלהם לא עולות: הם לא מכירים את החברות מאחורי המניות שלהם.
אתן לכם טיפ זהב. תרגיל קצר. השלב הראשון שאני עושה בשיטת היסוד כשאני רוצה להכיר לעומק חברה שאני שוקל לקנות.
מדובר בתרגיל ממש מעניין שגם כיף לעשות. שם התרגיל הוא בחזרה לעתיד.
תראו, המקום בו אנו עומדים היום הוא למעשה העתיד של לפני שלוש שנים. תארו לעצמכם שאת החברה שאתם שוקלים לרכוש (כנראה גיליתם אותה רק השבוע) אתם מכירים כבר שנים רבות. האם לא היה לכם יותר ביטחון לרכוש אותה? האם יש סיכוי שכאשר הירידות יתחילו אתם תיקחו אותן בפרופורציה ותדעו שכבר היינו בסיפור הזה לפני שנתיים וחצי והחברה התאוששה מאז פי 2. האם תיבהלו ותברחו? כנראה שלא. יהיה לכם מספיק ידע והבנה להתמודד עם האתגרים, שכבר לא יהיו בעיות.
אז בואו נחזור לעתיד!
כנסו ליאהו פיינס, הקישו בחיפוש את סימבול המניה שלכם. בחרו בגרפים והציגו אותו ל-5 השנים האחרונות כגרף נרות.
אל תתרגשו מדברים טכניים, בתחתית השיעור אשים לכם קטע וידאו קצר שיראה לכם כיצד לעשות זאת בדיוק.
לאחר מכן הסתכלו על כל נקודות השיא והשפל שאתם רואים בגרף. כנראה תראו שמחיר המניה עלה מספר פעמים בעשרות אחוזים וגם ירד מספר פעמים בעשרות אחוזים לאורך התקופה.
רשמו לעצמכם על נייר בצד את טווחי התאריכים של נקודות השיא והשפל. חודש לפני נקודת הקיצון וחודש אחריה. לדוגמה: אם החברה הגיעה לנקודת שיא בתאריך ה- 15/04/2014 ואז התחילה ירידה. רשמו לעצמכם מרץ עד מאי 2014. אני מניח שתמצאו כשלושה טווחי תאריכים כאלו.
כעת חזרו לדף המניה ביאהו פייננס ותראו מתחת לנתונים כתבות שונות אודות החברה. סביר שציר הזמן של הכתבות לא יגיע מספיק אחורה לטווחי התאריכים שמצאנו – לא נורא גילינו משהו אחר שם.
הסתכלו לאלו אתרים חיצוניים יאהו מפנה. אלו אתרים שמסקרים את המניה שלכם ושם תמצאו כתבות לתקופות הזמן הרלוונטיות. התמקדו באתר אחד או שניים. זה מספיק.
כנסו אליהם, הריצו בחיפוש את שם המניה הנבדקת והתחילו לקרוא כתבות מתקופות הזמן שכתבתם לעצמכם.
לאחר שתסיימו את התרגיל אתם תגיעו לכתבות מהיום. פתאום תשימו לב שיש לכם ביטחון גדול בחברה שלכם, שאתם מבינים אותה טוב יותר. עם מה היא מתמודדת היום, עם מה התמודדה בעבר, איך התמודדה,תכירו את שמות המנהלים, האסטרטגיה של החברה, האם היא מוצלחת? לא סיפורים על העתיד. עובדות שקרו בעתיד. העתיד הנוכחי מלפני שלוש שנים.
הטעות הראשונה של רוב המשקיעים במניות היא שהם לא עושים תחקיר מסודר ומקיף לגבי המניות שלהם. אך אתם כבר יודעים לעשות את התחקיר הזה בצורה מעניינת, מהירה ומהנה.
בשיעור הבא נגלה שלב חובה קצר שישלים את תרגיל בחזרה לעתיד!
עד אז לחיי ההצלחה שלכם!
http://Array
**אין לראות במידע בעמוד זה ובאתר מידאס משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הנו דעת הכותב לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב מחזיק ו/או עלול להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.